Veilig tot de schoolpoort met deze tips

Dagelijks trekken heel wat kinderen te voet of per fiets naar school. Wanneer is een kind echter klaar om zich alleen in het verkeer te begeven? En hoe kunt u het leren om veilig naar school te gaan?

Kinderen jonger dan 7 jaar

​Kinderen jonger dan 7 jaar kunnen niet op eigen houtje naar school. Ze kunnen moeilijk afstanden en snelheden inschatten. Bovendien zijn ze nog heel impulsief en emotioneel.

Onze tips:

Kinderen vanaf 7 jaar

​Kinderen vanaf 7 jaar kunnen alleen naar school gaan, op voorwaarde dat:

Onze tips:

Vanaf 11 jaar

​Uw kind is in staat om een verkeerssituatie in te schatten en daarop te anticiperen. Hij kan zelfstandig naar school gaan, op voorwaarde dat u hem vroeger voldoende hebt begeleid. Een kind van 11 jaar kan echter de verantwoordelijkheid niet dragen voor een jongere broer of zus. Hij kan alleen zorgen voor zijn eigen veiligheid.

Val op in het verkeer

In het donker daalt de zichtbaarheid van de zwakke weggebruiker. Beperk dan ook de risico’s en laat uw kind opvallen in het verkeer. Een reflecterend hesje is een must. Zorg daarnaast voor fietslichten en reflectoren.  Alleen al door deze hulpmiddelen zien andere weggebruikers uw kinderen van op 150 meter, in plaats van op 30 meter.

 

Bron: AG Insurance

 

Terug naar overzicht