Je leent je auto uit aan een vriend. Wat gebeurt er bij een ongeluk?

Een vriend wil je auto lenen tijdens het weekend. Of jouw wagen staat in de garage voor onderhoud, dus vraag je even aan je buurman of je zijn auto mag gebruiken. Klinkt allemaal heel onschuldig, maar wat gebeurt er bij een ongeval, een verkeersovertreding of diefstal? En moet je de verzekeraar op de hoogte brengen? En wat als je een auto deelt met meerdere bestuurders? Véél vragen, hier de antwoorden!

Scenario 1: je leent je auto uit aan een derde

Sta je op het punt om je wagen uit te lenen? Kijk dan eerst goed na of de persoon aan wie je je auto uitleent in het bezit is van een geldig rijbewijs. Je bent niet verplicht om je verzekeraar op voorhand op de hoogte te brengen, als je je auto maar af en toe uitleent én als de bestuurder ouder is dan 26 jaar.

Maar in geval van pech: wie betaalt dan de rekening?

Let ook goed op voor de franchise: de bestuurder die met jouw wagen reed, krijgt de franchise op z’n bord. En er is nog meer slecht nieuws: de bonus-malus van je verzekeringscontract zal na een ongeval in fout stijgen. Dat betekent dat hij of zij het verhoogde deel van jouw toekomstige premies moet betalen. Of je dat zal gedaan krijgen van hem of haar? Vraagteken!

Rijden je kinderen soms met je auto?

Zijn je kinderen jonger dan 26 jaar? Dan moet je je verzekeraar op de hoogte brengen en hij zal de polis aanpassen. Doe je dat niet, dan lopen de kosten achteraf hoog op (bijvoorbeeld bij de franchise).

Heb je een bedrijfswagen?

Een gouden raad: lees heel aandachtig de car policy van het bedrijf waar je werkt. Sommige werkgevers laten namelijk niet toe dat je de auto uitleent aan een derde.

Scenario 2: jij rijdt met de auto van iemand anders

Voor je plaatsneemt achter het stuur, kijk na of de groene kaart van de wagen nog altijd geldig is. Is dat niet het geval? Dan staan je grote problemen te wachten bij een ongeval of bij controle door de politie. Groene kaart aanwezig én geldig? Dan vertrek je met een gerust hart.

Heb je een ongeval?

De BA-verzekering van de wagen blijft geldig, zelfs wanneer jij achter het stuur zit. Bij een ongeval in fout zal de verzekeraar van de eigenaar van de wagen de andere partij vergoeden.

Heeft de eigenaar een omnium-verzekering? Dan krijgt hij of zij ook de kosten aan zijn eigen wagen terugbetaald door de verzekering. Het enige wat jullie achteraf nog onderling moeten regelen, is de franchise.

Geen omnium? Dan mag de eigenaar van de wagen je vragen om de volledige factuur te betalen. Jij ziet plots al jouw spaargeld verdwijnen als sneeuw voor de zon … .

En als je een auto deelt met meerdere bestuurders?

Wie een auto deelt of huurt, is gedekt door de verzekering van de wagen. Je moet zelf dus geen aparte verzekering onderschrijven. En er is meer goed nieuws: bovenop de verplichte BA-verzekering, zorgen de meeste carpool bedrijven voor een omniumverzekering voor hun wagens.

Bovendien reken je op pechverhelping (24u/24u) en rechtsbijstand. Maar de voorwaarden en het franchisebedrag verschillen van bedrijf tot bedrijf. Neem dus je tijd om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en de algemene voorwaarden nauwkeurig door te nemen.

Je rijdt mee en … boem!

Jij en je buurvrouw volgen samen een cursus keramiek. Elke woensdag komt ze je ophalen en rijden jullie samen naar de avondles. Op een koude woensdag kan ze het voertuig voor haar niet meer ontwijken en … crash! Resultaat? Jullie hebben allebei de schrik goed te pakken én jij blijft nog enkele weken sukkelen met een gebroken pols.

Wie gaat de kiné, medicatie en kosten aan de wagen betalen?

Hiervoor mag je rekenen op de BA-autoverzekering van je buurvrouw. Oef!

Je merkt het, er komt wat bij kijken als je je auto uitleent. Alle vragen zijn beantwoord en jij kan met een gerust gemoed de baan op.

 

Bron: Ethias